2013-07-07

Hinder på vägen

Jag får väl inleda med att säga att jag äntligen är på plats i Malå i sommarstugan som mina föräldrar har. Att få komma hit och varva ner och njuta av lugnet betyder verkligen mycket för mig. Sommarstugan har funnits med i nästan hela mitt liv då min farmor hade den då hon var i livet.

Resan hit i år gick emellertid inte alls som planerat. Vi kom iväg redan i fredagskväll sent, precis som jag skrev i förra inlägget att vi nog skulle göra. Bilresan startade strax före 23 och det rullade på ganska bra. Efter klockan två på natten stannade vi utefter vägen för att sova en stund. När vi vaknade en timma senare så hade soluppgången börjat och ljuset gjorde det mycket lättare att köra vidare.

Så vid ca halv fem på morgonen med drygt 40 mil körda så kommer en grävling springandes ut på vägen från höger. Det kommer mötande trafik på vägen och jag hinner börja bromsa och tänka "oj, de kommer att köra på den". I samma ögonblick stannar grävlingen mitt emellan körfälten och sedan vänder han tillbaka rakt framför mig och jag kan inget göra. Det är vajerräcken på båda sidor om vägen där jag är och (jag tror att) jag tänker att jag ska ta grävlingen mitt under bilen istället för att få honom under något av hjulen.

Det smällde i alla fall till något otroligt ett par, tre gånger när grävlingen rullade under bilen och han var stendöd där jag såg att han rullade ut bakom bilen och blev liggandes på sidan av vägen. Min morgontrötta hjärna tänker ologiskt (?) nog inte att jag ska stanna på en gång utan att jag kör bort en bit där jag kan ställa mig åt sidan. Efter uppskattningsvis 500-800 meter, innan vajerräcket på höger sida tar slut, så börjar varningslamporna lysa ilsket och bilen börjar gå lite ojämnt. "Kylarvätskenivån låg", "Stanna omedelbart".

Fortsätter (kanske lite dumdristigt) några hundra meter till och kan stanna väl till höger där räcket tagit slut.
Går ut och kikar och ser hur det fortfarande "forsar" grön kylarvätska ur bilen. Kylaren är rejält tillknycklad och plastdetaljerna under stötfångaren sönderslagna. :-(

Ringer Trygg Hansas bärgningsjour, de skickar en bärgare och jag blir också uppmanad att ringa polisen och göra en anmälan. För en grävling? Ja, tydligen nödvändigt vid alla viltolyckor. Jag ringer polisen och han som svarar låter lite förvånad, men kopplar mig vidare. Näste herre säger att det inte är så mycket att göra. Någon anmälan är inte nödvändig då det bara görs vid viltolyckor - dvs älgar, rådjur osv inte för grävlingar och ekorrar t ex. Tack säger jag och lägger på.

Sedan ringer Robin på assistanskåren i Kramfors upp och han kan komma om 40 minuter. Så där sitter jag och hustrun klockan fem på morgonen ute i ingenstans längs E4:an och äter lite av vår medhavda färdkost. Hemgjord brie- och salamismörgås och en kopp kaffe. Det blir en stunds nästan hysterisk skrattattack i bilen på grund av den absurda situationen ... där sitter vi och äter frukost medans lastbilarna stryker förbi med ett par decimeters marginal.

Med bilen bärgad till närmaste verkstad i Kramfors så börjar jakten på en hyrbil. Inte helt lätt tidigt en lördagsmorgon. OKQ8 i Kramfors öppnar 8.00 och när vi åkte förbi där med bärgaren så verkade de bara ha en Toyota Yaris att hyra ut. Vi skulle inte ens rymma hälften av packning från våran Volvo V70. Vi måste ha en större bil. Jag börjar ringa runt, Statoil, Shell, Hertz, Avis, OKQ8 ... Googlar ... Omöjligt. Oftast inget svar, bara "vardagar 8-17, tack och välkommen åter". Till slut får vi i alla fall napp på en V50 på OKQ8 i Sollefteå. Ringer en taxi och åker de 4 milen från Kramfors till Sollefteå.

Under taxiresan lyckas jag komma fram på telefon till Hertz i Sollefteå och de har tydligen en stor bil, men samtalet bryts innan jag får redan på vad för bil det var. Hertz är i alla fall ett bättre alternativ än OKQ8 då jag kan lämna bilen på annan ort om jag behöver. Vi tar taxin till Hertz i Sollefteå och den bilen var tillräckligt rymlig, en Kia Cee'd. Hyra 1 vecka 2600 kr, mycket bättre än en V50 för 850 kr om dagen som ju dessutom måste tillbaka till Sollefteå.

In i hyrbilen och tillbaka till Kramfors, lasta över all packning. Klockan hade blivit 10 och vi kunde äntligen åka vidare mot slutdestinationen. Framme i Malå och sommarstugan ca 2 timmar tidigare än om vi valt att åka lördagmorgon istället för natten. :-)

Med två-tre timmars sömn fredag-lördag så sov jag väldigt gott i natt. Jag vaknade kl 11 efter drygt 12 timmar sammanhängande ostörd sömn. Efter lite lätt frukost gav jag mig iväg på löptur - välbehövligt.


Det blev 12,5 km i 4.30-tempo. Jag lyckades skrämma upp sammanlagt fyra renar under min löprunda idag. Undrar om det är den knallgula finishertröjan från förra årets SM som skrämmer dem ... eller om det kanske är frustandet från min stundtals ansträngda andning? :-)

Efter avslutad löprunda så var det bara att slänga sig i ån för tvagning av kropp och träningskläder. Friskt och uppiggande.

Idag är det lite svalare än igår - 18 grader och mulet samt en del blåst. Igår fick vi njuta av välkomnande sol och värme samt praktiskt taget vindstilla. Det stora pluset är att det är alldeles myggfritt här. Jag har sett två myggor och den ena av dem tog jag livet av.

Imorgon väntar samtal försäkringsbolaget för skadeanmälan och verkstan för att få en uppskattning om när bilen kan vara körklar igen.

Nu dax för lite yatzy ...

0 kommentarer:

Skicka en kommentar